Autovakantie! Heeft u alles gecheckt?

Checklist voor een autovakantie! Heeft u alles al gecheckt?

Met een auovakantie is het ideaal om heerlijk te touren in eigen land of een roadtrip door Europa.  Tegenwoordig kiezen er daarom steeds meer en meer vakantiegangers ervoor om de auto te pakken.

Als u van plan bent om met de auto op vakantie te gaan, is het van belang om ervoor te zorgen dat de auto ook – vakantie klaar- is.  Heeft namelijk een behoorlijke reis voor de boeg en het laatste wat me wilt is het uiteenvallen van de vakantie, puur en alleen omdat de auto niet werkt. Juist hierom is het belangrijk om uw auto goed te controleren  vóórdat uw op pad gaan. Waar dient u precies op te letten met een autovakantie?

Check het loopvlak én de bandenspanning!

Hogere temperaturen betekenen warmere wegen. En dit kan zijn tol eisen op uw banden niet naar behoren werken. Zorg er daarom voor dat het loopvlak van de banden boven de 3mm is. Als u zelfs vele kilometers wilt gaan rijden, dan is een nog hoger zelfs beter. Bedenk wel dat dit u ook voor uw reservewiel geldt! Ook de druk van uw banden moet gecheckt worden. Juist op vakantie heeft u vaak een overvolle auto, waardoor het gewicht toeneemt. Een goede druk is daarom belangrijk. Maar wat is een goede druk? Dat is afhankelijk van het merk en model van de auto.  En waar vindt u de aanbevolen druk? Over het algemeen is deze te vinden in deurstijl van het portier van de bestuurder. Zit het daar niet, controleer dan even de binnenkant van de tankdop, het handschoenenkastje óf het technische instructieboekje.

Check uw olie, water én koelvloeistof

Wederom is het belangrijk om op voorhand de olie, water en de koelvloeistof te controleren en eventueel bij te vullen. Zijn de niveaus te laag, zorg er dan voor dat u het heeft bijgevuld voordat u de weg op gaat. Het warme zomerweer kan ervoor zorgen dat de koelvloeistof sneller daalt, waardoor uw auto kans loopt op oververhitting. En dat willen we natuurlijk niet.

Check de ruitenwissers en ruitenvloeistof

Want, zelfs op warme zomerdagen kan stof voor een probleem zorgen. Zeker als u nagaat dat al het vuil op de wegen door andere voertuigen snel omhoog komt. Dus daarom, controleer uw ruitenwissers en ruitenvloeistof. Hierdoor bent u er zeker van dat u het vuil, maar ook de insecten, snel van uw raam kan verwijderen. Goed zicht boven alles!

Check uw airco systeem

Tijdens een lange, warme rit wilt u zeker niet dat de airco ermee ophoudt. Om dit te voorkomen is een aircocheck belangrijk! Dus koude lucht in uw auto, tijdens een warme rit? Check het van te voren! Want een kapotte airco is natuurlijk niet wat u wil op een autovakantie.

Check de pechhulp

Mocht het dan zover komen dat uw auto ermee ophoudt, dan bent u er in ieder geval zeker van dat de hele vakantie niet voorbij gaat. Want, met de pechhulp bent u snel weer op de weg.

Check de papieren

U gaat misschien naar het buitenland, waar soms andere documenten nodig zijn dan in uw eigen land. Denk hierbij aan licenties, paspoorten, registratiedocumenten etc. Daarnaast is het in vele EU landen verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben, controleer dit dus op voorhand.

Bron: The co-operative magazine. “What to check before you take your car on holiday.”

 

Komt u tijdens de vakantiecheck erachter dat u tóch nog even langs de garage moet? Bel dan snel naar 030 303 1600 bij bijvoorbeeld een aircocheck of uiteraard de Vakgarage vakantiecheck!

autovakantie vakantiecheck aircocheck tips autoweerd